Curriculum Ontwerp

Dock20 ondersteunt hogescholen op frisse en energieke wijze bij het (her)ontwerpen van curricula. In drie dagen bouwen we met docenten, studenten en werkveld aan écht vernieuwend onderwijs. En dat is nodig in een wereld die razendsnel verandert. Elke hogeschool in Nederland vernieuwt momenteel het onderwijsaanbod. Op tal van plekken worden opleidingen op de schop genomen … Lees verder Curriculum Ontwerp

Lees verder..


Dock20 ondersteunt hogescholen op frisse en energieke wijze bij het (her)ontwerpen van curricula. In drie dagen bouwen we met docenten, studenten en werkveld aan écht vernieuwend onderwijs. En dat is nodig in een wereld die razendsnel verandert.

Elke hogeschool in Nederland vernieuwt momenteel het onderwijsaanbod. Op tal van plekken worden opleidingen op de schop genomen en nieuw onderwijs ontwikkeld. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dock20 ziet hogescholen worstelen wanneer het om onderwijsontwerp gaat. Niet alleen met de inhoud van een nieuw curriculum, maar ook met het draagvlak binnen de docententeams en het (on)vermogen om bestaande structuren en overtuigingen los te laten. 

 

Aanbod

Dock20 ondersteunt hogescholen bij het ontwerpen van nieuwe curricula. In drie dagen bouwen we aan (de contouren van) een nieuw curriculum, semester of cursus. Dat doen we op eigen wijze:

  • We nemen de tijd en ruimte. Op een bijzondere buitenlocatie gaan we drie dagen aan de slag. Op deze manier bouwen we toegewijd aan nieuw onderwijs, niet gehinderd door de waan de dag, belemmerende overtuigingen en bestaande structuren.
  • We halen het beste uit een groep. Tijdens de driedaagse maken we optimaal gebruik van kennis, ervaringen en denkkracht van de groep. We geloven dat we samen veel mooiere ideeën hebben dan één enkel individu alleen.
  • We delen onze expertise. Vanuit onze ervaringen bij vele hogescholen en vernieuwende onderwijsinitiatieven geven we input op de inhoud.

 

Opbrengst

Na drie dagen:

  • ligt er een heldere visie waarin staat beschreven waar de opleiding voor staat.
  • zijn (de contouren van) een nieuwe opleiding, semester of vak ontworpen waarin het docententeam vertrouwen heeft.
  • hebben deelnemers ontwerpvaardigheden ontwikkeld en ervaring opgedaan met nieuwe onderwijsmethodieken.
  • voelen deelnemers dat ze een (nog) sterk(er) team zijn dat zin heeft in de toekomst. 

 

Methodiek

  • We gebruiken Design Thinking als basis en werken onder meer met het model Learning Arches, ontwikkeld door Kaospilot. Dit stelt ons in staat om een samenhangend curriculum te ontwerpen, gericht op de student die afstudeert in een wereld die we vandaag nog niet kennen.
  • We maken gebruik van Vision Backcasting. Dit betekent dat we succesvolle uitstromer zo goed mogelijk in beeld willen krijgen en de omgeving waarin deze zich op dat moment bevindt. Van daaruit ontwerpen we ‘terug’ naar het heden.
  • We maken gebruik van methodieken en principes uit de Art of Hosting die het beste in een groep naar boven halen.

 

Koffie?

We gaan graag in gesprek over hoe wij kunnen helpen bij het ontwerpen van een nieuw curriculum of onderwijsprogramma.


Contact ▸ Diederik Bosscha