
Ontwerpen vanuit vragen
Met Dock20 hebben we veel programma’s ontworpen, van masterclasses tot minors en van meerdaagse trainingen tot leergangen. Eén van onze favoriete ontwerpmethodieken om tot rake, samenhangende programma’s te komen is de Leerbogen. Aan deze methodiek – ook wel Learning Arches genoemd, ontwikkeld door het Deense door Kaospilot – hebben we onze eigen kleur en invulling gegeven. Een belangrijk aspect daarvan: werken met vragen. In deze blog leggen we je graag uit waarom we dat doen.
Lees verder..
Het idee van Leerbogen is dat je vanuit samenhang ontwerpt. Je ontwerp bestaat daarom altijd allereerst uit een hoofdboog: dat waar jouw onderwijsprogramma in de essentie over gaat. De hoofboog verdeel je vervolgens onder in subbogen, zodat je concreter kunt worden.
Wij hebben ons aangeleerd om boven elke boog een vraag te zetten. Geen doelen, geen onderwerpen, geen thema’s, maar vragen. We delen graag een aantal voorbeelden:
- Voor een internationaal minorprogramma dat gaat over het begeleiden van groepsprocessen: How do I bring out the best in groups?
- Voor een ontwikkeltraject van een persoonlijke leerlijn: Hoe kunnen wij onze studenten optimaal ondersteunen in hun groei en ontwikkeling in jaar 4?
- Voor een tweedaagse voor een opleiding die zich wilde heruitvinden: Wat is ons verhaal?
- Voor de allereerste dag van een nieuw schooljaar: Hoe kunnen we samen vol vertrouwen starten aan dit nieuwe schoolseizoen?
- Voor een minor Sportfilosofie: Hoe maak ik de denker in mij wakker?
Voor ons zijn vragen en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben daarvoor twee redenen:
- Vragen zijn de motor van nieuwsgierigheid
Een goed geformuleerd, prikkelende vraag doet iets. Het intrigeert, maakt nieuwsgierig en nodigt uit tot exploratie. Neem het eerste voorbeeld van hierboven. We hadden de hoofdboog van dat minorprogramma ook Begeleiden van groepsprocessen kunnen noemen. Dat dekt misschien de lading, maar het prikkelt de nieuwsgierigheid niet en levert waarschijnlijk een heel ander programma op.
- Vragen verleggen de focus naar het proces van leren
Een leerdoel geeft een eindpunt aan: iets waar je als student aan moet voldoen of moet behalen. Een vraag daarentegen is een uitnodiging om samen op (leer)reis te gaan en te gaan ontdekken. Je kunt je tussentijds afvragen wat je hebt ontdekt over de (leer)vraag die centraal staat. Niet het te behalen eindstation, maar het leerpoces staat daarmee centraal. En dat heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor bijvoorbeeld de manier waarop je toetst.
Niet elke vraag is een goede vraag. Het is een ware kunst om tot vragen te komen die raak zijn en de essentie vatten. Het is lastig om daarvoor vuistregels of een checklist te geven. Liever vraag ik je af te gaan op je gut feeling. Want als je de juiste vraag te pakken hebt, dan voel je dat gewoon.
Wil je meer ontdekken over de kunst van het komen tot rake vragen? Doe mee met onze volgende meet-up van de reeks Verdieping op Vrijdag!