We blijven spelen

Spelenderwijs leren over spelen. Dat was de intentie van waaruit we de Speeltweedaagse hebben georganiseerd. Samen met een prachtige en onbevangen groep onderwijsprofessionals zijn op avontuur gegaan om samen te ontdekken hoe spel en spelen onze onderwijswereld mooier kan maken. En een avontuur was ’t.

Lees verder..


Daniël liep de grote tuin in van het hotel en sprak één van de tuinmannen aan die daar aan het werk was. “Heb je even 10 seconden?” vroeg Daniël. “Sorry, ik ben druk” sprak de tuinman. “Ah joh, het is slechts 10 seconde. En ik heb een uitdaging voor je! Kun je deze bamboestok 10 seconden laten balanceren op 1 vinger?”. “Vooruit”, zei de tuinman. “Ik probeer het”. De tuinman hield de stok 8 seconden hoog voordat hij viel. Direct wilde hij het nog een keer proberen, vastbesloten de uitdaging te voltooien. Hij straalde van oor tot oor toen het lukte.

Daniël was één van de deelnemende docenten aan de Speeltweedaagse die Dock20 onlangs organiseerde op de Veluwe. De spannende uitdaging die hij aanging was om een spelende interactie met een totaal onbekend iemand aan te gaan.

Dock20 heeft samen met Paul Kupper, Tomer Kedar en Cilia Born deze tweedaagse ontworpen vanuit onze eigen behoefte om meer spelen toe te laten. Om de bevrijdende kracht van spel en spelen in het onderwijs te ontdekken en te ervaren. En dat is gelukt. Door zichzelf op het spel te zetten, gingen deelnemers in twee dagen steeds dieper de wondere wereld van spelen in. Hierbij kwamen ze zichzelf regelmatig tegen én ontstond er veel bevrijdende ruimte. Door op de tweede dag de inzichten te verankeren in het eigen onderwijs, werd  de impact nog groter.

En de tuinman? Een kwartier nadat Daniël terugkwam vertelde een andere deelnemer dat hij een groep tuinmannen zag die allemaal probeerden een stok hoog te houden. Spelen is besmettelijk 🙂

Een paar reacties van deelnemers:

Het heeft me enorm veel gegeven; in mijn zijn en in mijn leiderschap”

“Wauw, wat een ervaring! Fantastisch om met een groep professionals de kracht van spelen en spel te ervaren en weer terug te halen. Met veel energie en vol ideeën nam ik het spelen mee naar huis, naar mijn eigen onderwijspraktijk.”